Op maandag 14 oktober heeft minister Wiersma van Landbouw het rapport ‘Werken aan dierenwelzijn in de veehouderij’ in ontvangst genomen. Deze sociaaleconomische impactanalyse van Wageningen Economic Research en Connecting Agri & Food laat een doorrekening zien van voorgenomen dierenwelzijnsplannen tussen nu en 2040.
De hiermee gemoeide investeringen worden geraamd op zo’n 4 à 5 miljard euro en een jaarlijkse last van ruim 1 miljard. Dat lijkt en is een enorm bedrag, maar het is absoluut haalbaar als je de kosten eerlijk verdeelt. En het is sowieso eerlijk naar de dieren die al jaren door inbreuken op hun welzijn een (te) hoge prijs betalen.
Het rapport ‘Werken aan dierenwelzijn in de veehouderij’ is de doorrekening van de dierenwelzijnsplannen die de grote veehouderijsectoren samen met de Dierenbescherming hebben gemaakt tijdens de onderhandelingen over een Convenant dierwaardige veehouderij. Het opstellen van dit convenant, gestart in oktober 2022, is het initiatief van het Kabinet Rutte IV. Die onderhandelingen verlopen in een goede sfeer, maar door onder andere het mislukken van het Landbouwakkoord en de val van het Kabinet heeft het toch 2 jaar geduurd voordat de eerste resultaten vandaag naar buiten worden gebracht.
Onderhandelingsakkoord
Tijdens de onderhandelingen is de Dierenbescherming het met de Producenten Organisatie Varkenshouderij, LTO Pluimveehouderij en de jonge boeren van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) eens geworden over belangrijke stappen richting een dierwaardige varkens- en pluimveehouderij. En recent is de Dierenbescherming met de melkveesector en het NAJK tot een onderhandelingsakkoord gekomen dat nu ter instemming bij de zuivelorganisaties ligt (met de kalversector kwam de Dierenbescherming er tot nu toe niet uit):
- In de varkenshouderij gaat het onder andere om het stoppen met het couperen van varkensstaarten, het invoeren van zogenaamde vrijloopstallen en een gezondere stallucht door het aan de bron scheiden en direct uit de stal afvoeren van mest en urine.
- In de pluimveehouderij gaat het onder meer om minder dieren per vierkante meter, trager groeiende rassen en meer omgevingsverrijking.
- In de melkveehouderij gaat het onder andere om het stimuleren van vrijloopstallen op zand, het houden van het kalf bij de koe en stoppen met onthoornen.
- Met de vereniging van voorloperboeren Caring Farmers heeft de Dierenbescherming een pleidooi gemaakt om vooroplopende veehouders meer ruimte en stimulansen te geven.
Enkele van de voorgestelde maatregelen vergen eerst pilots om ze onder de knie te krijgen en soms ook om te kijken wat hun effect is op milieu en op dier- en volksgezondheid.