Leden van ZuivelNL en de Dierenbescherming hebben ingestemd met een ‘Routekaart naar een dierwaardiger en toekomstbestendige melkveehouderij’. De routekaart bevat gezamenlijke ambities en een plan met concrete maatregelen en randvoorwaarden. Deze zijn gebaseerd op de zienswijze ‘Dierwaardige Veehouderij’ van de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA).
Belangrijkste kantelpunten
Om het dierenwelzijn van zoveel mogelijk dieren te verbeteren, werkt de Dierenbescherming vaak samen met verschillende partijen. De afgelopen periode hebben we om de tafel gezeten met Dutch Dairymen Board (DDB), LTO Nederland, Nederlandse Melveehouders Vakbond (NMV), Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), die samenwerken in ZuivelNL, om te komen tot een dierwaardiger melkveehouderij. We brachten onze belangrijkste kantelpunten in:
Overstappen op vrijloopstallen
Meer weidegang
Stoppen met onthoornen
Kalf bij de koe houden
Geduldig ongeduldig
In de routekaart is opgenomen dat wordt onderzocht hoe te komen tot deze kantelpunten. En hoewel de Dierenbescherming het liefst sneller wil – in de routekaart staat dat we ‘geduldig ongeduldig’ zijn – zijn we blij met de uitkomst. Met het ontwikkelen van een gezamenlijke routekaart tonen de leden van ZuivelNL hun eigenaarschap, ambitie en vastberadenheid om samen met de Dierenbescherming te werken aan een dierwaardiger en toekomstbestendige melkveehouderij. Dit vereist niet alleen inspanningen van melkveehouders maar ook van de toeleverende en verwerkende industrie, de markt en de overheid.
Bestuurder Ellen Bien van de Dierenbescherming waardeert het zeer dat ZuivelNL bereid is te investeren in een meer dierwaardige veehouderij. “De concrete stappen uit het plan zorgen ervoor dat de kantelpunten binnen handbereik komen. Die hebben een enorme impact op het welzijn van de dieren in de melkveehouderij. Helaas is het geen snelle route, maar we hebben er vertrouwen in dat de sector de noodzakelijke stappen voor een meer dierwaardige veehouderij gaat zetten.”
Aanleiding routekaart melkveehouderij
Door het kabinet Rutte IV is een traject opgezet voor een convenant voor stappen naar een Dierwaardige Veehouderij. De grote veehouderijsectoren, markt- en ketenpartijen, Caring Farmers en de Dierenbescherming zijn gevraagd om met het ministerie LVVN tot een convenant te komen over de ontwikkeling naar een dierwaardiger veehouderij, dat mede de basis vormt voor wet- en regelgeving (algemene maatregel van bestuur). Vanuit het huidige kabinet heeft minister Wiersma van LVVN aangegeven ook veel belang te hechten aan de afronding van het convenant.
Hoe nu verder?
De eerste stappen die we samen willen doen, is het opzetten van praktijkonderzoeken en pilots. Daarvoor is geld en organisatiekracht nodig. Wij vragen minister Wiersma van LVVN om deze ontwikkelingen te waarderen en aan te moedigen met onderzoeksgeld. De Dierenbescherming staat klaar om met veehouders, verwerkers, retailers, de foodservice en overheid aan de slag te gaan. Daarbij zullen in de komende jaren de nodige barrières en onvoorziene gebeurtenissen overwonnen moeten worden. Door daar flexibel op in te spelen en vast te houden aan de doelen, gloort er een steeds dierwaardiger veehouderij.
Bekijk hier de ‘Routekaart naar een dierwaardiger en toekomstbestendige melkveehouderij’: