De veehouderij in Nederland moet de uitstoot van stikstof, geur, fijnstof en broeikasgassen terugdringen. Dit is een grote opgave die vraagt om uiteenlopende maatregelen. De Dierenbescherming wil dat de maatregelen waarvoor uiteindelijk gekozen wordt ook diervriendelijk zijn. Daarom nemen we deel aan het Regieorgaan Versnellen Innovatie Emissiereductie Duurzame Veehouderij. Onze bestuurder Ellen Bien zette hiervoor vandaag 4 december haar handtekening in bijzijn van demissionair ministers Van der Wal (Natuur en Stikstof) en Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit).
Meerdere wegen naar minder emissie
In de veehouderij zijn verschillende ideeën over het terugdringen van emissies. Daar wordt onder andere gesproken over het aanpassen van de stal, het diervoer, de hoeveelheid dieren en het dier zelf. Deze maatregelen pakken niet altijd even gunstig uit voor de dieren. Gelukkig zijn er ook win-win-oplossingen die wel passen binnen een dierwaardige veehouderij. Een voorbeeld hiervan is de VrijLevenStal. Hier wordt mest en urine gescheiden én hebben koeien veel ruimte en een comfortabel ligbed. Ook zijn er huisvestingssystemen voor varkens met voldoende ruimte om op een aparte plek te mesten en urineren zodat deze gescheiden uit de stal afgevoerd kunnen worden. Naast de winst voor het milieu zorgt dit voor een gezonder stalklimaat en meer dierenwelzijn bij de varkens die van zichzelf schone en zindelijke dieren zijn.
Sturen op win-winmaatregelen
De Dierenbescherming is uiteraard kritisch op maatregelen die het dierenwelzijn kunnen schaden, of waarvan onvoldoende bekend is wat de dierenwelzijnseffecten zijn. Denk bijvoorbeeld aan het fokken van steeds efficiëntere dieren om een lagere CO2-footprint per kilogram vlees of liter melk te krijgen. Of het toevoegen van bepaalde stoffen aan het voer, om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen, die niet goed zijn voor diergezondheid. In het Regieorgaan zullen keuzes gemaakt worden over welke maatregelen met voorrang in praktijkpilots onderzocht gaan worden. Als Dierenbescherming willen we ervoor zorgen dat wordt gekozen voor het onderzoeken en in de praktijk uittesten van win-winmaatregelen, die dus naast emissiereducerend ook gunstig zijn voor de dieren. Daarom moet in iedere pilot het dierenwelzijn worden gemonitord.