De Europese landbouwministers hebben besloten tot verkenning van de mogelijkheden voor het opzetten van een EU-label voor Dierenwelzijn. De Dierenbescherming en LTO Nederland zijn van mening dat de internationale belangstelling voor dierenwelzijn en transparantie door labelling goed kan zijn. Nederland heeft voor dierenwelzijn een divers aanbod van private labels en keteninitiatieven en is een voorloper in samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en NGO’s. Maar voor bedrijven die hun producten exporteren naar bijv. Duitsland, is het moeilijk om te investeren in dierenwelzijn omdat Nederlandse en Duitse keurmerken niet makkelijk op hoofdlijnen te vergelijken zijn. Dit is voor consumenten ook niet altijd duidelijk te zien aan de verpakking.
Betere dierenwelzijnsprestaties verdienen een betere beloning
Veel boeren willen beter dierenwelzijn, maar moeten ook financieel perspectief zien. Het is in de landbouw voor velen hard werken voor weinig geld. Door het voor consumenten makkelijker te maken om diervriendelijkere producten te kopen, kunnen veehouders meer investeren in dierenwelzijn.
Method of Production–Labelling Plus (MOP+) zou een Europees systeem zijn voor het indelen van productiesystemen op basis van dierenwelzijn, ook voor buitenlandse producten. Een bekend voorbeeld van een MOP is de eicode, waarmee iedereen kan zien of een ei van kip uit een kooi-, scharrel-, vrije uitloop of biologisch systeem komt. De plus in het MOP+ label zit hem in een aantal belangrijke dierenwelzijnscriteria. Hierdoor worden producten met een dierenwelzijnsclaim onderling vergelijkbaar voor de consument, maar ook voor de retail en andere afnemers. Als die vaker kiezen voor producten met een label uit een hogere categorie, kunnen meer veehouders hiernaar overstappen en dus het dierenwelzijn verbeteren. Geïmporteerde producten die niet aan de EU wetgeving voldoen, kunnen geen indeling krijgen binnen het MOP+ systeem. Zo worden veehouders beschermd tegen oneerlijke concurrentie.
Minister Schouten laat weten dat dit idee aansluit bij haar inzet op een overkoepelend EU-kader met criteria en indicatoren over productieomstandigheden en dierenwelzijn. Momenteel wordt door het ministerie van LNV samen met LTO en de Dierenbescherming gewerkt aan een pilot om het MOP+ label op basis van vrijwilligheid in te voeren op de Noordwest-Europese markt.
Lees hier de volledige brief van de Dierenbescherming en LTO over MOP+.