De Dierenbescherming volgt het laatste nieuws over kweekvlees op de voet en ziet kweekvlees als een van de alternatieven voor ‘conventioneel’ vlees. Als dit succesvol uitpakt kan dit ongelooflijk veel dierenleed voorkomen. Zo hoeven dieren niet meer geslacht te worden en kan de veestapel flink verkleind. Om meer te leren over maatschappelijke acceptatie van kweekvlees, schakelden we de Hogeschool van Amsterdam (HvA) in om onderzoek te doen naar ontvankelijke doelgroepen, welke weerstanden er kunnen leven onder doelgroepen en welke accenten de Dierenbescherming kan aanbrengen in voorlichting en communicatie over kweekvlees en cellulaire landbouw.

In de laatste editie van magazine DIER van de Dierenbescherming staat een interview met HvA-onderzoekers Danique en Willemijn die alles haarfijn uitleggen.
Lees het artikel: Kweekvlees: dé oplossing voor vleesliefhebbers?
Plantaardig voedsel, Beter Leven keurmerk en cellulaire landbouw
De Dierenbescherming zet zich actief in voor een duurzamere veehouderij. Dat doen ze aan de hand van drie strategische pijlers:
- Plantaardig consumeren,
- Het Beter Leven keurmerk
- Cell-based producten zoals kweekvlees.
Cell-based producten kunnen de traditionele vleesproductie vervangen, wat een aanzienlijke impact kan hebben op het aantal geslachte dieren en de omstandigheden in de veehouderij. We promoten bewustwording rondom dierenwelzijn en alternatieven zoals kweekvlees en bieden betrouwbare informatie om scepsis en nepnieuws tegen te gaan. Daarnaast richten wij ons op het bevorderen van gedragsverandering bij consumenten door publieksvoorlichting, ondanks dat de acceptatie van cell-based producten nog volop in ontwikkeling is. De HvA deed zodoende onderzoek naar factoren die invloed kunnen hebben op de brede acceptatie van kweekvlees, zoals bij welke doelgroepen dit onderwerp leeft, wat de hobbels zijn die genomen moeten worden qua weerstanden, wat de effectieve communicatiestrategieën zijn binnen elke fase van de introductie en welke rol de Dierenbescherming kan aannemen.