Bekijk hier korte filmpjes van alle genomineerden.
De vakjury
Om in aanmerking te komen voor een nominatie, moesten de inzendingen niet alleen bijdragen aan de doelen van het Deltaplan Veehouderij, maar ook onderscheidend en inspirerend zijn en bij voorkeur al in de praktijk gebracht. De genomineerden zijn gekozen door een vakjury bestaande uit Annechien ten Have-Mellema (2 sterren Beter Leven varkenshouder), Jeroen van den Hurk (sectorspecialist Rabobank), Maurits Steverink (eigenaar TrueFoodProjects), Elsbeth Stassen (emeritus hoogleraar Dier en Samenleving), Ad Kemps (oud-directeur Coppens Diervoeding), Yvonne Kleintjes (MT-lid Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn ministerie van LNV) en Bert van den Berg (programmamanager veehouderij Dierenbescherming). De jury gaat de komende weken in gesprek met de genomineerden, waarna ze per transitiepad één winnaar kiezen.
Transitiepad 1 – Diervriendelijkere en integraal duurzame veehouderij
Zonvarken – een innovatief 3 sterren Beter Leven keurmerk gecertificeerd varkensbedrijf met aandacht voor dier en milieu. Een bedrijf met een integrale aanpak dat goed past bij het Deltaplan Veehouderij.
VrijLevenStal – een vrijloopstal voor melkvee waarbij de mest met een zeef uit het zand wordt gehaald. In de melkveehouderij is behoefte aan dit soort initiatieven waarbij vloeren en stalinrichting goed zijn voor het koeienwelzijn en voor de ammoniakuitstoot.
Deloitte’s AI4Animals – een softwareysteem dat door kunstmatige intelligentie camerabeelden analyseert om te monitoren hoe dieren in slachthuizen worden behandeld. Het kan bijdragen aan een verantwoorde omgang met dieren, en zou op grote schaal ingezet kunnen worden.
Transitiepad 2 – Van verspillende carnivoren naar waarderende omnivoren
Too Good To Go – een app waarmee consumenten overgebleven producten kunnen ophalen bij winkels. Hierdoor draagt het bij aan het verminderen van voedselverspilling.
Nijsen – dit bedrijf maakt gebruik van reststromen om veevoer te produceren. Er hoeft dus geen landbouwgrond gebruikt te worden voor de productie van veevoer, waardoor deze gebruikt kan worden voor gewassen voor humane consumptie.
Kipster – 3 sterren Beter Leven keurmerk leghennenbedrijf dat voer gemaakt van reststromen gebruikt. Een integraal concept voor een duurzame productie van eieren.
Transitiepad 3 – Vernieuwende verbindingen tussen productie en consumptie
Wroetvarken – een concept van 1 ster Beter Leven varkenshouders met extra criteria voor dierenwelzijn. Een korte keten met een eigen prijssystematiek, die kansrijk is om verder te groeien.
PLUS – deze supermarkt startte een lange-termijnsamenwerking met 16 varkenshouders, en draagt dit ook actief uit. Een keten die potentie heeft om stappen te blijven zetten op gebied van dierenwelzijn en andere duurzaamheidsaspecten.
Livar – een 3 sterren Beter Leven keurmerk gecertificeerd varkensconcept met meerdere bedrijven, dat zelf de afzet van hun producten aan slagers, restaurants en consumenten in handen heeft. Een pionier op het gebied van dierenwelzijn en werken in een korte keten.
Transitiepad 4 – Kwaliteitsproductie voor een zelfvoorzienende regio
Buitengewone Varkens – houdt op meer dan 20 plaatsen kleine familiegroepen varkens buiten. Een concept dat dicht bij de consument staat en bijdraagt aan het sluiten van kringlopen.
Smullers – het eerste fastfoodconcept in Nederland dat volledig is overgestapt op minimaal 1 ster Beter Leven keurmerk vlees. Dit heeft impact op veel dieren, en geeft het goede voorbeeld aan andere foodservicebedrijven.
De Nieuwenburgt – een bedrijf met melkkoeien dat de stierkalveren aanhoudt en laat grazen in natuurgebieden, en het vlees verkoopt in de boerderijwinkel. Zeer korte keten, met aandacht voor de natuur middels het telen van veevoer op kruidenrijke akkers.