Negen genomineerden maken kans maken op de Deltaplan Veehouderij Awards 2023
De afgelopen weken heeft de Dierenbescherming een oproep gedaan aan koplopers in een diergerichte én duurzame veehouderij om zich op te geven. De grote hoeveelheid inschrijvingen bevestigt dat er veel mooie initiatieven zijn op het gebied van duurzame veehouderij! Uit alle inzendingen heeft een vakjury negen genomineerden gekozen die kans maken op een Deltaplan Veehouderij Award 2023. Per transitiepad zijn er drie genomineerden:
Transitiepad 1 ‘Diervriendelijkere en integraal duurzame veehouderij’
– Samsom Wilnis VOF. Mobiel melken, maximaal weiden. Dit biologische melkveebedrijf heeft een mobiel melksysteem bedacht, zodat de koeien in het weideseizoen zoveel mogelijk naar buiten kunnen. Dat is goed voor het welzijn van de koe én vermindert de ammoniakuitstoot.
– Mestschuifel en stofbadhuis. Een innovatief systeem dat mest uit het strooisel van pluimvee filtert en zo de belangrijkste bron van fijnstof en ammoniak wegneemt. De kippen hebben een schonere, dikkere laag strooisel om in te scharrelen én krijgen een aparte ruimte om beter te kunnen stofbaden.
– Rondeel. Dit 3 sterren Beter Leven leghennenbedrijf heeft de stap gezet naar geslachtsbepaling in het ei, zodat de eendagshaantjes niet meer gedood hoeven te worden. De haantjes die wel uitkomen, mogen samen met de hennen opgroeien. Daarnaast komen de eieren nu uit in de stal, waardoor de dieren direct veel ruimte en toegang tot voer en water hebben.
Transitiepad 3 ‘Vernieuwende verbindingen tussen productie en consumptie’
– Natuurvlees Nederland. Dit concept met 2 sterren Beter Leven rundveebedrijven heeft een extensieve bedrijfsvoering, waarbij de runderen grazen in natuurgebieden. De keten van boer tot afnemer is kort, waarbij de ketenschakels elkaar kennen en samen afspraken maken over o.a. prijsvorming.
– Kalverliefde. Kalverliefde zuivel is biologische melk van boeren die de kalfjes na de geboorte bij de koe houden. Dit heeft grote voordelen voor de gezondheid en het gedrag van de dieren. Sinds oktober is Kalverliefde te koop bij de Albert Heijn, waarmee er ook een verdienmodel is gecreëerd voor de veehouders.
– Lidl kaas. Lidl heeft sinds september als eerste supermarkt duurzamere en diervriendelijkere kaas met het 3 sterren Beter Leven keurmerk in haar schappen liggen. Koeien hebben meer ruimte in de stallen, comfortabele en grotere ligplekken en meer drink- en voederplaatsen zodat kuddedieren samen kunnen eten en drinken. Ze staan tenminste 180 dagen per jaar en 8 uur per dag in de weide. Lidl is hiervoor een nauwe, langetermijnsamenwerking aangegaan met Vandersterre, Rouveen Kaasspecialiteiten en een groep melkveehouders, die een meerprijs ontvangen.
Transitiepad 4 ‘Kwaliteitsproductie voor een zelfvoorzienende regio’
– Natuurboerderij Eytemaheert. Een natuurinclusieve kringloopboerderij waarbij de koeien zoveel mogelijk grazen. Het bedrijf werkt binnen de grenzen van de natuur, zo wordt er geen voer en kunstmest van buiten het bedrijf gehaald, maar zijn de koeien volledig grasgevoerd en maken ze gebruik van de mest van de koeien zelf. Het vlees en de kaas worden onder eigen merk verkocht.
– Hoeve Kazan. Op deze kleinschalige biologische boerderij kunnen de koeien zelf kiezen of ze binnen of buiten willen zijn en lopen de kalveren met hun moeder in de wei. Er wordt geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen en kunstmest, wat zorgt voor een goede bodemgrond en biodiversiteit. Alle producten worden via de boerderijwinkel verkocht.
– Oranjehoen. Dit 1 ster Beter Leven vleeskuikenconcept onderscheidt zich onder andere door het ras dat ze gebruiken en door meer variatie in de stalinrichting. De kippen hebben ruimte om te scharrelen en kunnen naar buiten in een overdekte uitloop. Daarnaast bestaat het voer uit reststromen zonder soja, waardoor de CO2-footprint daalt. Het vlees wordt onder de naam Oranjehoen direct aan verkoopkanalen zoals HelloFresh en Crisp verkocht.
Voor transitiepad 2 ‘Van verspillende carnivoren naar waarderende omnivoren’ zijn onvoldoende geschikte aanmeldingen gekomen en wordt daarom geen award voor uitgereikt. Gelukkig zien we om ons heen veel goede ontwikkelingen op dit gebied. Van initiatieven die zorgen voor minder voedselverspilling tot de ontwikkeling van plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel.
Deltaplan Veehouderij Event
Tijdens het Deltaplan Veehouderij Event op 28 februari bij het Inspyrium in Cuijk worden de winnaars van de drie awards bekend gemaakt, per transitiepad één winnaar. Daarnaast zullen er interessante sprekers komen, waaronder hoogleraar Imke de Boer en Gé Backus van Connecting Agri & Food, die hun visie delen over een duurzame én diervriendelijke veehouderij en het verdienmodel voor de boer. Ook worden er volop praktijkvoorbeelden getoond en er is ruimte voor gesprek met andere aanwezigen. Lijkt dit je interessant? Meld je dan hier aan!