Boer Izaak Baelde houdt zijn runderen volgens de eisen van het twee sterren Beter Leven keurmerk. We geven je graag een kijkje achter de ‘staldeuren’.
Bij het ingangshek van vleesveehouder Baelde staan een uitbundig kwispelende bruine labrador en een vrolijk ogende rottweiler. Izaak Baelde en zijn dochter Linda spreken de honden lieflijk toe en lopen naar binnen waar ze plaatsnemen aan een grote houten tafel. Een zacht gepiep vult de ruimte. In een doos naast de tafel ligt een moederpoes met jonge kittens: een onweerstaanbaar tafereel. Dat de familie van dieren houdt, is meteen duidelijk.
Kippen, varkens, koeien…

Izaak Baelde vertelt dat het boerenbedrijf al generaties lang bestaat. Zijn vader en opa werkten hier ook. In eerste instantie runden ze een gemengd bedrijf met kippen, varkens, koeien en andere dieren. Maar in een tijd waarin schaalvergroting de norm werd, namen ze afscheid van de varkens, melkkoeien en even later ook de kippen.
De vleesrunderen bleven: “We wilden ons alleen blijven richten op vleesvee, dat is voor ons te overzien”, legt Baelde uit. Linda Baelde verkoopt het vlees bij de boerderij, maar het wordt ook geleverd bij een aantal Plus-vestigingen.
Niet alleen boer
Izaak Baelde is bewust niet alleen boer: “Naast ons woonde mijn oom met zijn familie. Mijn vader en oom drukten mijn neven en mij op het hart dat we ook een ander vak moesten leren, omdat er in de landbouw weinig te verdienen viel. Zo gezegd, zo gedaan. Izaak Baelde werd timmerman en in 1986 nam hij de boerderij van zijn vader over. Om niet al te kwetsbaar te zijn als boer combineert Baelde het werken op de boerderij met zijn loon- en grondverzetbedrijf. Hij maakt zich in deze roerige tijden daarom geen zorgen.
Beter Leven keurmerk
Maar wat houdt de boerderij van Izaak Baelde in? “Voorheen hielden we een groot aantal Piemontese runderen op traditionele wijze. De dieren hadden minder ruimte en stonden met z’n allen op een roostervloer.” Dat zat Izaak Baelde niet lekker. Hij gooide het roer om en transformeerde de verouderde schuren in ruime daglichtstallen die voldoen aan het twee sterren Beter Leven keurmerk.

Daarnaast wisselde hij de Piemontese runderen in voor Blonde d’Aquitaine runderen. “Het ras is een stuk rustiger en ervaart minder stress.” Het eerste half jaar leven de dieren samen met hun moeder in de buitenlucht. Daarna komen ze in ruime stallen terecht waar ze in groepjes van zes op een zacht strobed kunnen rusten in plaats van op een harde vloer. Izaak Baelde observeert de dieren als een havik, want binnen een groep runderen bestaat een bepaalde rangorde. Daardoor kunnen niet alle stieren bij elkaar. De juiste samenstelling zorgt voor vrede en rust in de keet. “Die rust is ontzettend belangrijk, dat zorgt voor ontspannen dieren… en ja, ook voor beter vlees.” Wat Baeldes boerderij ook onderscheidt van boerderijen uit de ‘gangbare’ veehouderij is dat hij zijn dieren een divers dieet voorschotelt. Bijvoorbeeld mais en/of voederbieten, gemengd met wat brokvoer en aardappelvezel. Komen de ingrediënten niet van eigen land? Dan haalt hij het aanvullende voer uit de regio.
Biodiversiteit en recycling
Naast het houden van relaxte dieren met genoeg ruimte om comfortabel te kunnen leven, steekt Izaak Baelde veel energie in het verbeteren van de biodiversiteit. Om zijn maisakkers groeien weelderige bloemen en planten die bijen en insecten lokken. Daarnaast is hij voorstander van recyclen. Zo hergebruikt Baelde rieten daken uit de regio door ze voor de stalvloeren te gebruiken. Nadat het riet in de stal vermengd is met mest, kan hij het in verhakselde vorm gebruiken voor vruchtbare akkervelden.
‘Stierennek’
Izaak en Linda Baelde lopen een van de ruime, lichte stallen in. De imposante runderen hebben opvallend brede nekken – aan de term ‘stierennek’ is niets gelogen – en kijken herkauwend op. Een zo’n stier weegt maar liefst duizend kilo. “Het zijn duidelijk vleesrunderen, maar het is wel een ras dat zelf kan baren. In de vleesveehouderij worden veel dieren gehouden die dat niet meer kunnen. Ze zijn zo doorgefokt dat kalveren alleen via een keizersnede geboren kunnen worden. Dat gaat te ver”, vindt Baelde. Deze rassen zijn dan ook niet toegestaan binnen het Beter Leven keurmerk.

De bruine labrador hobbelt achter zijn baasje aan. De stieren volgen elke beweging en snuffelen nieuwsgierig aan het kwispelende ‘wezen’.
Izaak Baelde klopt zachtjes op de hals van een van de stieren: “Het zijn mooie jongens, nietwaar?!” Ze zien er ondanks hun bonkige voorkomen toch lief uit. Baelde glimlacht en concludeert: “Ik vind het belangrijk dat het goed met de dieren gaat. Als zij rustig en ontspannen zijn, dan ben ik dat ook.”