Jaarlijks worden nog steeds miljoenen eendagskuikens van legrassen gedood omdat ze geen eieren leggen en weinig vlees opleveren. Wij vinden het doden direct na uitkomst uit het ei onacceptabel en dringen regelmatig aan op alternatieven. We zijn dan ook blij dat er nu een concreet plan ligt waarmee het doden van legrassen voor de productie van tafeleieren kan worden uitgefaseerd.
Het plan ‘roadmap uitfaseren van het doden van eendagshaantjes van legrassen’ is vandaag gepresenteerd aan de Tweede Kamer en opgesteld door de Dierenbescherming, partijen uit de pluimveesector en het ministerie van LVVN. Het is nu aan de supermarkten om de eieren in het schap te gaan leggen, en aan de consument om deze te gaan kopen.
Pluimveesector is er klaar voor
Er zijn voldoende alternatieven en technisch gezien is de pluimveesector er helemaal klaar voor. Vanuit de kuikenbroeders wijst COBK-vicevoorzitter Jan Vroegindeweij op de mogelijkheden die er liggen: “In de afgelopen jaren is een enorme vooruitgang geboekt in kennis en de technieken voor geslachtsbepaling in het ei (in-ovo). Die ontwikkeling gaat de komende jaren door en zal ongetwijfeld nog tot verdere verbetering leiden.” Voor de Dierenbescherming zijn de dubbeldoelkippen de stip op de horizon. Dit zijn rassen waarvan de hennen wat minder eieren leggen, en waarvan zowel de hennen als hanen wat zwaarder zijn. Er zijn aanwijzingen dat deze rassen een beter welzijn hebben, zoals minder verenpikkerij en botbreuken, dan de huidige legrassen. Totdat die oplossing op grotere schaal in de praktijk toegepast kan worden, zien we ook in-ovo geslachtsbepaling en het opfokken van haantjes als goede alternatieven. Wel is het nodig om meer onderzoek te doen naar de beste methode van hanen opfokken en hier goede normen voor op te stellen.

Retail en consument aan zet!
We roepen supermarkten en andere verkooppunten op de eieren die zijn geproduceerd zonder dat hiervoor eendagshaantjes zijn gedood, in hun schappen te leggen. Op deze manier hoeven in 2026 jaarlijks 6 tot 7 miljoen(!) eendagshaantjes minder gedood te worden. Er zijn al gesprekken gevoerd met de koepelorganisaties van supermarkten (CBL), de horeca (KHN), de catering (Veneca) en de verwerkende industrie (FNLI). Die gesprekken worden de komende periode geïntensiveerd. Werner Buck, voorzitter Anevei (branchevereniging voor eierhandelaren), benadrukt vanuit de eierhandel het belang van de marktvraag: “Nederlandse eierpakstations en pluimveehouders leveren die eieren, waarbij geen haantjes gedood worden, nu al aan Duitse afnemers die erom vragen in verband met de Duitse regelgeving. De komende tijd zal moeten blijken of de Nederlandse afnemende marktpartijen eveneens tot een marktvraag komen. Dat is essentieel.” Namens de belangenorganisatie voor pluimveehouders legt LTO/NOP-voorzitter Kees de Jong ook een deel van de verantwoordelijkheid bij de consument: “Als sector zetten wij ons op verschillende vlakken in voor het bevorderen van dierenwelzijn. Ook dit is weer een belangrijke stap, maar pluimveehouders kunnen dat alleen doen als consumenten deze eieren kopen.”
Zijn deze eieren al te koop?
Consumenten kunnen nu al eieren in het schap vinden waarvoor geen eendagshaantjes zijn gedood. Concepten zoals Kipster bij Lidl (laat de haantjes opgroeien), Rondeel bij AH (maakt gebruik van in-ovo geslachtsbepaling), Respeggt bij Jumbo (in-ovo geslachtsbepaling), Geluksvogel bij Ekoplaza (hennen en hanen groeien op) en Alleb’ei bij Odin (dubbeldoelkippen waarvan ook de hanen opgroeien) zijn hier voorbeelden van.